Heidi

Väsymys oli ihan ensimmäinen oire, joka minulle tuli. Lopulta olin niin väsynyt etten jaksanut kävellä rappusia ylös tai edes pukea housuja jalkaan. Sairauteni lähti paljastumaan, kun verikokeissa huomattiin, että hemoglobiinini on 30. Sitä luultiin ensin jopa virheeksi. Sitten, kun tilanne tajuttiin, oli edessä heti sairaalahoitoon lähteminen. Toisesta luuydinpunktiosta löydettiin syy tähän, eli minulla on aplastinen anemia, luuydinkato.

Aplastisen anemian lisäksi minulla on myös hyvin harvinainen kudostyyppi ja kudostyyppini on samanlainen kuin yhdellä kymmenestä miljoonasta. Tämän vuoksi minulle ei ole löytynyt sopivaa kantasolusiirrettä. Onneksi lääkehoito on toistaiseksi toiminut, kun siirrettä ei ole voitu tehdä.

Silloin, kun ymmärsin, että minulla tällainen sairaus, niin olihan se järkytys. Nyt se on ihan ok, koska kyllä elämässä voi olla tällaisenkin kanssa. Arjessani tämä näkyy oikeastaan päiväunien nukkumisena ja lääkkeiden ottamisena. Koirat, musiikki ja kaverit on parhaita tsemppareita minulle. Biisit auttavat jaksamaan ja antavat energiaa ja kuuntelenkin tosi paljon suomalaista musiikkia, kuten Robinia, Johanna Kurkelaa ja Jenni Vartiaista.

Aplastinen anemia

Aplastinen anemia tarkoittaa luuydinkatoa. Se on harvinainen sairaus, jossa verisolujen tuotanto ja niiden määrä veressä on vähäistä.

Veren vähäisen punasolumäärän ja matalan hemoglobiinipitoisuuden vuoksi sairastuneille henkilöille aiheutuu anemiaa ja siihen liittyen väsymystä ja uupumusta. Sairastuneilla voi esiintyä myös esimerkiksi vuoto-oireita sekä normaalia enemmän mustelmia vähäisen verihiutaletason vuoksi. Valkosolujen matala taso altistaa myös tulehdustaudeille. Sairauden ja sen lääkityksen myötä sairastuneille voi aiheutua liitännäissairauksia.

Sairautta hoidetaan luuytimen tai veren kantasolujen siirrolla sekä lääkehoidolla. Aplastinen anemia todetaan luuytimestä otetun koepalan tutkimuksissa.