Jari

Sitä, milloin alun perin sairastuin, on vaikea sanoa. Sairastuin mahdollisesti jo joskus teini-iässä. Sitten ensimmäisen lapseni syntymävuodesta 1992 lähti kova sairastelun kierre päälle. Diagnoosin tälle sain vuonna 2009, eli tulehduskierteeni kesti lähes 20 vuotta. Osa vuosista oli parempi ja osa taas huonompia. Eräs vuosi oli sellainen, että olin 11 kuukautta sairaana ja heinäkuu oli ainoa kuukausi, kun pystyin jotain kunnolla tekemään.

Tauti selvisi lopulta vain 20 euroa maksavalla verikokeella, josta todettiin, että kaikki vasta-ainearvoni ovat aivan nollissa. Minulla on siis geneettinen primaari immuunipuutos. Arkeenhan tämä vaikutti todella suuresti, kun sairastelin jatkuvasti, enkä pystynyt esimerkiksi tekemään töitä. Toisaalta olen saanut olla lasten kanssa paljon ja se on ollut hyvä puoli tässä.

Luonto on asia, josta saan paljon voimaa. Ulkona on aina jotain tekemistä. Lisäksi kissat ovat sellainen pieni arjen ilo ja yhdistystoiminta on myös minulle tärkeä asia. Oikeastaan se kokonaisuus koostuu aika pienistä asioista, jotka auttavat jaksamaan arjessa.

Primaari immuunipuutos, CVI-tauti

Primaari immuunipuutos eli primaari vasta-ainepuutos tarkoittaa tilaa, jossa elimistön puolustusjärjestelmä ei pysty puolustautumaan infektioita vastaan. Tämä johtuu siitä, että vasta-aineiden määrä elimistössä tai niiden kyky toimia infektioita vastaan on alentunut.

Käytännössä henkilöllä ei ole immuunipuolustusta, joka toimisi sairauksia vastaan, minkä vuoksi primaari immuunipuutoksesta kärsivät henkilöt sairastuvat erittäin helposti ja taudeista toipuminen kestää keskimääräistä pidempään.

CVI-tauti on yleisin primaarisista vasta-ainepuutostiloista. CVI-tautia sairastavalla veren B-solut eivät kehity vasta-aineita tuottaviksi plasmasoluiksi. Syytä tähän ei tiedetä.

Primaarista immuunipuutosta hoidetaan immunoglobuliinihoidolla, jossa pyrkimyksenä on korvata puuttuvat vasta-aineet. Immunoglobuliinivalmisteet tehdään verenluovuttajien veriplasmasta. Alttius sairastua vähenee korvaushoidon myötä.