Niila

Minulla on sairaus, jonka nimi on hemofilia. Se on sellainen sairaus, joka minulla on ollut siitä asti, kun synnyin. Hemofilia johtuu siitä, että elimistöstäni puuttuu osatekijä, joka hyydyttää veren. Tämä tarkoittaa sitä, että minun pitää olla todella varovainen, ettei minulle tule mustelmia. Minulla on tähän lääkitys ja lääke laitetaan joka toinen päivä neulalla. Äiti ja isä eivät aluksi osanneet ollenkaan laittaa minulle lääkettä, mutta nyt he osaavat sen hyvin ja minäkin olen jo päässyt kokeilemaan sitä.

Olen tosi vauhdikas tyyppi ja tykkään paljon breakdancesta ja hyppimisestä ja kaikenlaisesta liikkumisesta. Se hirvittää aina äitiä ja muita, koska en saa satuttaa itseäni. Minun pitäisi kuulemma osata olla myös varovainen. Onneksi minulla on hienot suojavarusteet, kuten polvisuojat ja kypärä, jotka suojaavat minua mustelmilta ja mahdollistavat minulle kaikenlaisen liikkumisen.

Hemofilia

Hemofilia on perinnöllinen verenvuototauti. Se johtuu veren hyytymistekijän vajeesta tai puuttumisesta.

Veren hyytymistekijän vaje tai puute johtaa spontaaneihin verenvuotoihin ja verenvuodon herkkyyteen esimerkiksi vammojen tai leikkauksien yhteydessä. Verenvuotoa tulee tyypillisesti niveliin. Pahimmillaan hemofilia voi aiheuttaa verenvuotoa sisäelimissä tai aivoverenvuodon.

Hoitona hemofiliaan on suonensisäinen korvaushoito, jota käytetään ennaltaehkäisevästi ja tarpeen vaatiessa tai ainoastaan tarpeen vaatiessa.

Suomessa noin 400 henkilöä sairastaa hemofiliaa. Tauti todetaan verenvuoto-oireiden ja laboratoriokokeiden avulla.